Apr 26 2016

FAQ-osion tärkeys nettisivuilla

faqMikä on oikeastaan internetin tarkoitus? Harva meistä edes miettii kyseistä aihetta, sillä netissä surffaamisesta on tullut jo osa arkeamme. Pelkistettynä voidaan todeta, että yksi internetin monesta tarkoituksesta on levittää käyttäjille mahdollisimman paljon tietoa. Tämä tieto voi joskus olla täysin turhaa ajanvietettä tai vaihtoehtoisesti kullan arvoista informaatiota jostakin asiasta tai ilmiöstä. Siten verkkosivujen suunnittelijoilla on hartioillaan varsin suuri vastuu pitää huoli siitä, että sivulla vierailevat ihmiset eivät huku turhanpäiväisen tiedon alle, vaan päinvastoin löytävät relevantin tiedon helposti ja vaivattomasti.Parhain paikka uudella verkkosivulla tiedon metsästämiseen löytyy yleensä FAQ-osiosta. Suomeksi käännettynä tämä Frequently Asked Questions (FAQ) tarkoittaa usein esitettyjä kysymyksiä liittyen esimerkiksi sivuston aineistoon, palveluihin ja tuotteisiin. Käymällä huolellisesti läpi kaikki FAQ-kohdat, sivulla vierailija löytyy hyvin todennäköisesti omaan kysymykseen vastauksen. Täten käyttäjän ei tarvitse navigoida sivulla löytääkseen vastauksen omaan kysymykseen. Esimerkiksi verkkokauppojen kannalta hyvin suunniteltu FAQ-osuus voi kasvattaa myyntiä huomattavan paljon.

Kysymyksillä myyntivoittoja

Miten hyvä FAQ-sivusto kasvattaa myyntivoittoja? Kyse on ajankäytöstä. Nimittäin ilman FAQ:ta käyttäjien pitäisi käyttää mielettömästi aikaa soitellen tai lähettäen sähköposteja oikeille henkilöille, joilla saattaisi olla vastaus kaivattuun kysymykseen. Tämän lisäksi, jos käännämme tilanteen toisinpäin ja tarkastelemme yrityksen ajankäyttöä, on selvää, että yrityksen työntekijöiden ajankäyttö ja tehokkuus kärsivät, mikäli he vastaavat päivittäin samoihin kysymyksiin. Näin ollen rakentamalla hyvän FAQ-osuuden, työntekijät voivat keskittää kaiken osaamisensa ja huomionsa tuottavampaan toimintaan.faqUsein kysytyt kysymykset ovat myös markkinoinnin kannalta erinomainen mahdollisuus parantaa ihmisten käsitystä ja korjaa mahdollisia harhaluuloja myydystä tuotteesta, palvelusta, brändistä tai ideasta. Esimerkiksi, jos FAQ-osiossa olisi kysymys; ”Koituuko luottokortilla ostamisesta lisäkuluja? Yrityksen kannattaa vastata kysymykseen lyhyesti ja samalla perustella vastausta käyttämällä hyväksi oman yrityksen vahvuuksia. Yritys voisi vastata yllämainittuun kysymykseen näin: ”Emme veloita luottokorttiostoksia, sillä yrityksemme uskoo sulavaan kaupankäyntiin ja avoimeen hinnoitteluun alusta loppuun saakka.” Tällä tavalla kysyjä saa vastauksen omaan kysymykseensä välittömästi ja samalla lukemalla sisäistää myös yhden arvon yritykseltä.

Kysymysten hakukoneoptimointi

SEO eli tavallisen kansan kielellä hakukoneoptimointi voi myös auttaa FAQ-osuuden kanssa. Usein ihmiset kirjoittavat kysymyksensä suoraan Googlen hakukenttään odottaen, että he saavat vastauksen ilman turhia klikkauksia. Otetaan jälleen käytännön esimerkki. Nimittäin PokerStars-sivustolla ensikertalaisetkaan eivät taatusti jää vaille vastauksia mieltään painaviin kysymyksiin. Selkeät fontit, välit lauseiden välillä sekä silmiä säästävät kontrastit auttavat lukijaa löytämään kaipaamansa vastauksen nopeasti. Samaan hengenvetoon mainittakoon, että heidän FAQ-osionsa on rakennettu niin hyvin, että Googlesta tupsahtaa suoraan PokerStarsin FAQ-osioon kysymällä esimerkiksi ”Mikä on All-in Texas Hold Em pokerissa”?Visuaalisesta annista puhuttaessa kysymys kuuluukin, miltä näyttää erinomainen FAQ-osuus? Kuten jo mainittu, hyvällä FAQ-sivulla ei ole turhia ikoneita, kirkkaita värejä tai ylimääräisiä hyperlinkkejä, jotka toimivat usein enemmän häiriötekijöinä kuin auttavana kätenä. Ihmisten alitajuntaa pommitetaan päivittäin tuhansilla ärsykkeillä eikä siten monella ole kärsivällisyyttä tarkastella esimerkiksi huonosti suunniteltua verkkosivustoa kovin pitkään. Oiva esimerkki visuaalisesti hyvästä FAQ-sivusta tulee mistäpä muualta kuin Applen kotisivulta. Monet yritykset kamppailevat niinkin yksinkertaisen ongelman kanssa kuin FAQ-sivun värien käytöstä. Jos yrityksen tunnusvärit ovat esimerkiksi punainen ja musta, ja he käyttävät näitä värejä omilla kotisivuillaan, nämä kaksi väriyhdistelmää eivät kuitenkaan ole kovin mieluinen valinta lukemista varten. Applen yksinkertaiset puhtaat värit toimivat niin heidän tuotteissaan, brändissään kuin myös kotisivun FAQ-osiossa.

Teoria ja käytäntö

Mutta miten käytännössä FAQ-sivu rakennetaan? Yksiselitteisesti sanottuna FAQ koodataan HTML-editorilla siinä missä muutkin sivut. Luonnollisesti HTML-koodin kirjoittaminen ei ole mitenkään yksinkertainen asia, mutta toisaalta tänä päivänä uusien asioiden oppiminen onnistuu helpommin kuin koskaan. Tästä kiitos erityisesti YouTube-kanavalle. Tästä linkistä pääset katsomaan 15-minuutin opetusvideon, jolla pääset hyvään alkuun HTML-koodin kanssa.Kuten voi huomata, niinkin yksinkertainen elementti kuin FAQ-osio voi tehdä merkittävän pesäeron hyvän ja huonon yrityksen välillä erityisesti nykymaailmassa, jossa kaikki tapahtuu verkossa silmänräpäyksessä. Käytännöllisen sekä toimivan verkkosivun rakentaminen on haastava tehtävä, saati sitten hyvän FAQ-rakenteen suunnittelu. Valitettavan usein yritykset aliarvioivat FAQ-osion vaikutuksen yrityksen kokonaiskuvaan ja keskittävät huomionsa esimerkiksi brändiin ja markkinointiin.Kuten kuuluisa elokuvahahmo Gordon Gekko osuvasti sanoi 80-luvun Wall Street elokuvassa; ”Tieto on raaka-aineista arvokkain.” Yritysten ei todellakaan tulisi aliarvioida tiedon käyttämistä omassa operatiivisessa toiminnassa.


Apr 25 2016

Verkkohotellin hankinta verkkokauppaasi varten

Oletko perustamassa verkkokauppaa? Olet varmasti jo pohtinut sopivan verkkokauppa-alustan ja sivuston toteutuksen. Mutta minne verkkokauppaohjelmisto pitäisi viedä verkossa? Verkkokauppaohjelmisto asennetaan palvelimelle, yleensä verkkohotelliin. Muita vaihtoehtoja ovat palvelinhotelli tai virtuaalipalvelin. Voit ostaa verkkohotellin erikseen verkkohotelleja tarjoavalta palveluntarjoajalta tai se voi kuulua verkkokauppa-pakettiin. Silloin verkkokaupan toimittaja myös huolehtii verkkokaupan palvelintilasta ja teknisestä ylläpidosta sekä varmuuskopioinnista.Jos olet hankkimassa verkkohotellia erikseen palveluntarjoajalta, selvitä tarkasti millaisia vaatimuksia verkkokauppaohjelmisto asettaa verkkohotellin palvelimelle – sen suorituskyvylle, ohjelmointikielten tuelle ja tietokantarakenteille ja tietokantamäärille. Lisäksi kannattaa suunnitella hyvin tarvittava levytila ja tarkistaa sallitut liikennemäärät. Tässä kohtaa ei kannata säästää! Jos valitset liian pienen paketin, voi palvelimen kapasiteetti ylittyä helposti verkkokauppasi liikenteestä. Ja kun kapasiteetti ylittyy, putoaa verkkokauppasi pois verkosta ja sinne pyrkivät asiakkaat päätyvät virheilmoitussivulle. Tällaista tilannetta et varmasti kauppiaana halua kohdata, joten ole tarkkana miettiessäsi paketin kokoa. Älä nuukaile turhaan.Verkkopalvelujen palveluntarjoajia on pilvin pimein ja erikokoisia verkkohotellipaketteja vähintäänkin yhtä paljon. Suosittelemme perehtymään tarjontaan tarkasti ja edellä mainitut vaatimukset huomioiden.Lisäksi kannattaa huomioida myös verkkohotellin palveluntarjoajan luotettavuus. On tärkeää, että palveluntarjoaja pystyy lupaamaan palvelua ilman suuria katkoksia. Asiakaspalvelun taso on myös tärkeä asia, varsinkin jos sinulla ei ole hurjasti kokemusta verkkohotelliin asentamisesta ja muusta teknisemmästä työstä. Edellä mainituista asioista saat parhaiten tietoa kyselemällä hieman asiasta muilta verkkokauppiailta.


Apr 12 2016

Some-markkinointi on kustannustehokasta

Sosiaalisen median markkinointi on noussut viime vuosina isoon rooliin, ja on jo oikeastaan ajanut ohi perinteisestä printtimediasta. Some on merkittävä osa yritysten markkinointiviestintää. Sosiaalisen median markkinointikanavat tarjoavat monta sähköistä kanavaa kuluttajan tavoittamiseen reaaliaikaisesti. Kuluttajan tavoittamine markkinointiviestillä tapahtuu nopeasti, tehokkaasti ja ennen kaikkea kustannustehokkaasti. Sosiaalisen median markkinoinnissa – kuten kaikessa markkinoinnissa – pohditaan tarkasti kuluttajakunnan ikä ja kulutustottumukset ja lähestytään haluttua ryhmää heidän aktiivisimmin käyttämässään kanavassa. Kun Facebook joskus oli kaikenikäisten kanava, kannattaa siellä suunnata viestinsä ensisijaisesti yli 30-vuotiaille ja yrittäjille. Facebookilla on myös mittavin koneisto mainonnan tekemiseen ja sen seurantaan. Twitter toimii hyvin erilaisille ikäryhmille, Instagram on edelleen nuorisolle suunnattujen brändien kannalta toimiva kanava.Mihin teho sitten perustuu? Sosiaalisessa mediassa ihmiset etsivät tietoa ja jakavat positiiviset kokemuksensa omissa verkostoissaan. Sosiaalinen media on sähköinen viidakkorumpu. Lisäksi mainoksen saama näkyvyys on paljon laajempi kuin esimerkiksi lehtimainoksen. Tänä päivänä tilataan perinteisiä sanomalehtiä vähemmän kuin koskaan aiemmin ja on varmasti paljon koteja, joissa sanomalehteä ei nähdä aamupalapöydässä koskaan. Älypuhelin, tabletti tai tietokone sen sijaan löytyy lähes kaikista talouksista ja johonkin sosiaalisen median kanavaan ovat useimmat meistä jollakin tavoin eksyneet.Mainokselle altistettavaa yleisöä on paljon. Mainoksen oikea kohdentaminen asiakkaan kiinnostuksen kohteiden mukaan ei sekään enää vaadi paljoa: oma käyttäytymisemme verkossa jättää jälkiä, joita ovelasti haistellaan ja niiden perusteella meille tarjotaan samantyyppisiä mainoksia muun muassa sosiaalisen median sovellusten sivupalkissa tai sponsoroituina mainoksina. Mainostajan tarvitsee itse vain määrittää keitä hän mainoksellaan tavoittelee. Ja mainostajan kannalta parasta koko asiassa on se, että sosiaalisen median mainos maksaa vain murto-osan perinteisen printtimainoksen hinnasta.